Πως λειτουργεί μια μπαταρία; Εκφόρτιση μπαταριών Ποια μπαταρία για το αυτοκίνητό μου; Η ανατομία μιας Μπαταρίας Ασφάλεια και χειρισμός Σύγκριση Ικανότητας Κύκλου Powersports AGM τοποθέτηση μπαταρίας και πλήρωση Όροι μπαταρίας, ορισμοί, και γλωσσάρι
← Βασικές πληροφορίες για τις μπαταρίες Μεταφορέας με δύο σειρές μπαταρίες VARTA®

Πως λειτουργεί μια μπαταρία;

Μια μπαταρία αποθηκεύει ηλεκτρισμό για μελλοντική χρήση. Αναπτύσσει τάση από τη χημική αντίδραση, η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια υλικά, όπως π.χ. οι θετικές και οι αρνητικές πλάκες εμβαπτίζονται στον ηλεκτρολύτη, δηλ. στο διάλυμα θειικού οξέος και νερού. Σε μια συνηθισμένη μπαταρία μολύβδου οξέος, η τάση είναι περ. 2 volt ανά στοιχείο, για συνολικά 12 volt. Ο ηλεκτρισμός ρέει από την μπαταρία μόλις δημιουργηθεί κύκλωμα μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ακροδεκτών. Αυτό συμβαίνει όταν οποιοδήποτε φορτίο, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως π.χ. ένα ραδιόφωνο, συνδεθεί με την μπαταρία.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πως μια μπαταρία μολύβδου οξέος λειτουργεί σε μια συνεχή διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης. Όταν μια μπαταρία συνδεθεί με φορτίο, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως π.χ. τη μηχανή του οχήματος, ρέει ρεύμα από την μπαταρία. Η μπαταρία αρχίζει να αποφορτίζεται.

Στην αντίστροφη διαδικασία, η μπαταρία φορτίζεται όταν το ρεύμα ρέει πίσω στην μπαταρία, αποκαθιστώντας τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών. Αυτό συμβαίνει όταν οδηγείτε χωρίς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ο εναλλακτήρας επιστρέφει ρεύμα πίσω στην μπαταρία.

Όταν η μπαταρία αποφορτίζεται, οι πλάκες μολύβδου από χημικής άποψης είναι πιο όμοιες μεταξύ τους, το οξύ εξασθενεί και η τάση πέφτει. Στο τέλος η μπαταρία είναι αποφορτισμένη σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ηλεκτρισμό με κατάλληλη τάση.

Μπορείτε τα επαναφορτίσετε μια αποφορτισμένη μπαταρία, τροφοδοτώντας ρεύμα πίσω στην μπαταρία. Μια πλήρης φόρτιση αποκαθιστά τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών και η μπαταρία είναι έτοιμη να αποδόσει στο άριστο. Αυτή η μοναδική διαδικασία αποφόρτισης και φόρτισης στην μπαταρία μολύβδου οξέος σημαίνει πως η ενέργεια μπορεί να φεύγει και να ανακτάται ξανά και ξανά. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κυκλική ικανότητα της μπαταρίας